«Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την αυστριακή κυβέρνηση. Οι συζητήσεις που είχα κατά το παρελθόν με τον νέο Καγκελάριο Kurz ήταν πολύ θετικές» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ για το θέμα του ασύλου, σημείωσε πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει τις προτάσεις της για μια νέα κοινή μεταναστευτική πολιτική. Αναμφίβολα, κάποιες πτυχές τους μπορούν να βελτιωθούν. Ωστόσο, στις συζητήσεις που είχαμε στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στη Σόφια, δεν υπήρξε ουσιαστική διάσταση απόψεων. Αντίθετα, όλοι συμφώνησαν ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί έως τα τέλη Ιουνίου».
εργασια βασιλοπουλος λαρισα
Σε ερώτηση για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών από χώρες όπως η Αίγυπτος ή Αλγερία, καθώς τα καθεστώτα εκεί είναι ήδη πολύ εύθραυστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι «αυτά αποτελούν εικασίες. Ωστόσο, η Ευρώπη οφείλει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Να σας θυμίσω που βρισκόμασταν πριν από δυόμιση χρόνια, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχιζαν τα σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη. Πλέον, διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πολύ πιο αποτελεσματικά, τόσο στο Αιγαίο όσο και κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου».
Για το γεγονός ότι η μείωση των αφίξεων επιτεύχθηκε “με αντίτιμο” μια συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ με την Τουρκία και για την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η Τουρκία τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας και δεν έχει συμβάλει μόνο στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αλλά έχει υποδεχθεί περίπου 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο. Μέρος των υποχρεώσεων που ανέλαβε η ΕΕ είναι η παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται, επομένως, για μια συνεργασία που λειτουργεί".
"Ωστόσο, η περίπτωση της Λιβύης είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η κατάσταση εκεί παραμένει χαώδης. Μας προκαλούν έντονη ανησυχία οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα αυτή. Γι’ αυτό τον λόγο, παρέχουμε ιατρική περίθαλψη και προσπαθούμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, ενώ συγχρόνως συνεχίζουμε τη μάχη κατά των δικτύων διακινητών. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά σίγουρα απέχει ακόμα πολύ από να τεθεί κάτω από πλήρη έλεγχο. Το φαινόμενο της μετανάστευσης θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμη, όσο παραμένει ρευστή η κατάσταση σε αυτό το τόξο αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία έως την Ουκρανία. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου: για να βοηθήσουμε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να επιστραφούν όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, των οποίων τις προσπάθειες στηρίζει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Με ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα, το Μάλι, η Σενεγάλη, η Ακτή του Ελεφαντοστού ή η Νιγηρία, αντιμετωπίζουμε δυστυχώς προβλήματα στο πλαίσιο αυτό, διότι αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους που επιστρέφουν».
τςο γιρλσ ονε ψθπ
No comments:
Post a Comment