Περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Όλα αυτά ήταν αρκετά, αλλά και απαραίτητα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου, ώστε να εξασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων χωρίς πρόβλημα. Κι όμως όχι. Για άλλη μια φορά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ανακόλουθη στις υποσχέσεις της και ενώπιον του αδιεξόδου που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές της «βάζει χέρι» στις συντάξεις των επόμενων γενεών προκειμένου να καταβάλουν τις τωρινές.
Βάζουν χέρι στις μελλοντικές συντάξεις για να πληρώσουν τις τωρινές – Πλήρης κατάρρευση της ασφαλιστικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το οποίο μάλιστα θα αποτελέσει τον πυλώνα τού υπό σύσταση Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), είναι ένα βήμα πριν τη κατάρρευση και στην κυβέρνηση εφευρίσκουν «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής απλά και μόνο για να μην αφήσουν απλήρωτους τους συνταξιούχους τους επόμενους μήνες.
Σήμερα (22/09), η διοίκηση του ΙΚΑ θα ζητήσει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) για επιπλέον χρηματοδότηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ καταγράφει αύξηση των εσόδων του – προφανώς λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών – ενώ έχει επίσης λάβει το 63,6% των συνολικά 2,217 δις ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος. Είναι πλέον προφανές ότι παρά το «τσεκούρι» σε συντάξεις και επιδόματα, το έλλειμμα του ΙΚΑ όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται και το Ταμείο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Βρισκόμαστε, δηλαδή, ενώπιον πλήρους αποτυχίας των κυβερνητικών πολιτικών στο ασφαλιστικό.
στιχοι ρεμος προσωπικα
Το πραγματικά εξοργιστικό είναι ότι το ΑΚΑΓΕ συστάθηκε το 2008 με την προοπτική να αποτελέσει τον «κουμπαρά» των συντάξεων των νέων γενεών, μέσω της δημιουργίας αποθεματικών. Μάλιστα, τα χρήματα του ΑΚΑΓΕ θεωρούνταν «ιερά» και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα χρησιμοποιούνταν από το 2019 και μετά, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις μελλοντικές συντάξεις. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί απ’ ότι φαίνεται εμπόδιο για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία μπροστά στο ασφαλιστικό αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε υποθηκεύει την καταβολή των μελλοντικών συντάξεων για να πληρώσει τις τωρινές.
Όμως, οι κυβερνητικές αλχημείες δεν σταματούν εδώ. Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν επίσης την κήρυξη παύσης πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (π. χ. ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑ ή ΟΑΕΔ), αλλά και την περαιτέρω αναβολή έκδοσης περίπου 140.000 συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και 3 χρόνια.
Με άλλα λόγια, ακόμα και με αυτές τις μεθοδεύσεις η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχους της ζωής στο «περίμενε», χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει τη συνταξιοδότησή τους παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει τις εισφορές τους, μετά από δεκαετίες σκληρής δουλείας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την τακτική του ΙΚΑ, προσφεύγοντας στο ΑΚΑΓΕ για επιπλέον χρηματδότηση.
Πάντως το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ανακοίνωση που εξέδωσε, ισχυρίζεται ότι είναι σύνηθες τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ειδικό λογαριασμό ΑΚΑΓΕ.
Επίσης, η διοίκηση του ταμείου τονίζει ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο, λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.
Έτσι, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του».
σπιτια που ενοικιαζονται στη νεα σμυρνη
No comments:
Post a Comment