Σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε η επιστολή παραίτησης της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου. Στα χέρια της αυτό το διάστημα είχε υποθέσεις-φωτιά, όπως την κύρια σύμβαση των Leopard, τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας και τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.
Η υπογραφή της Ελένης Ράικου βρίσκεται στην αποκάλυψη όλων των μεγάλων σκανδάλων, τα οποία έχουν συγκλονίσει τα τελευταία χρόνια τη χώρα. Στην αρμοδιότητά της ανήκε η διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και κακουργημάτων ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος. Μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκε ξεχωρίζουν το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που οδήγησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή. Η δε εμπλοκή του ονόματος του Γιάννου Παπαντωνίου θα διερευνηθεί το επόμενο διάστημα από Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Επίσης, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, του «Ερρίκος Ντυνάν», του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των «αμαρτωλών» ΜΚΟ, ο φάκελος «Πανγαία» κ. α.
Στο γραφείο της Ελένης Ράικου μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είχαν φτάσει 1.300 υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων διαβιβάστηκαν σε άλλες Εισαγγελίες. Στο συγκεκριμένο γραφείο παρέμειναν και έτυχαν πλήρους επεξεργασίας περισσότερες από 200 υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται άλλες προς εκδίκαση, άλλες στη διαδικασία των βουλευμάτων, άλλες στην κύρια ανάκριση και άλλες έχουν αρχειοθετηθεί. «Πολλές μάλιστα από τις υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί το γραφείο μας, αλλά και άλλες που έχουν περαιωθεί σχεδόν από την ίδια ομάδα, πριν τη θεσμοθέτηση του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς, έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε πανελλήνιο, τουλάχιστον, επίπεδο και εντελώς ενδεικτικά θα σας αναφέρω τις υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα υποβρύχια, τα apache, οι φρεγάτες, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, υποθέσεις νοσοκομείων, προσφάτως η υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, του Ασκληπιείου Βούλας, διαφόρων τραπεζών, υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΤΑΙΠΕΔ και πολλές – πολλές άλλες» είχε δηλώσει σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Στο πλαίσιο των υποθέσεων αυτών, στα δημόσια ταμεία επέστρεψε ποσό μεγαλύτερο των 40 εκατ. ευρώ, δεσμεύθηκε κινητή και ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, καθώς και πλήθος περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, έργα τέχνης, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα κτλ. η αξία των οποίων δεν έχει αποτιμηθεί.
Το «τιμόνι» της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς ανέλαβε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2013, μετά από μια επιτυχημένη θητεία ως προϊσταμένης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τον Μάιο του 2015, η θητεία της ανανεώθηκε για δύο ακόμη χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας συνέστησε το 2010 το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, το πρώτο στα δικαστικά χρονικά που απασχολούνταν αποκλειστικά με υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών διεκπεραίωσε σειρά σημαντικών δικογραφιών, όπως η υπόθεση Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, η επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, καθώς και ένα μέρος της υπόθεσης Siemens.
κινητο τηλεφωνο router
λεξεις σε ιτσα
ιατρικη ειδικοτητα με μελλον
No comments:
Post a Comment