Ο κ. Παπαζάχος σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως «σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» και υπενθύμισε πως στον σεισμό στις 11 Οκτωβρίου του 1845, που χτύπησε την ίδια περιοχή, οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί σημειώθηκαν στις 12 -13 και 23 Οκτωβρίου.
Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες και τόνισε πως ο σεισμός της Δευτέρας θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. «Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί», είπε.
«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή».
Αναφερόμενος στο ρήγμα της περιοχής είπε πως η Μυτιλήνη απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.
«Όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα, αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία», είπε ερωτηθείς για την πιθανότητα ύπαρξης ενός μεγαλύτερου σεισμού.
(REUTERS/Giorgos Moutafis)
«Όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, με την σειρά του, μίλησε για την «πλούσια σεισμική διαδικασία η οποία εκδηλώνεται κατά μήκος της συγκεκριμένης περιοχής όπου έχουμε πρωτεύον ρήγμα».
Ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, τόνισε πως στόχος είναι στο άμεσο διάστημα η αποτύπωση «των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας με κάθε λεπτομέρεια στις υποδομές και ο σχεδιασμός της ανάκαμψης της περιοχής» ώστε να «επανέλθει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην πρότερη κατάσταση».
(REUTERS/Giorgos Moutafis)
οι πιο περιεργες ταμπελες
βαράω κλίση
No comments:
Post a Comment